Erkeklerde Prostat, birçok erkeğin korkulu rüyası olan prostat kanseri, deri kanserinden sonra erkeklerde en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Erkeklerin idrar kesesinin hemen altında bulunan salgı bezine prostat adı verilir. Bu salgı bezi meninin akışkanlığında önemli derecede rol oynar. Salgı yapan hücrelerin anormal bir şekilde bozulması sonucu
prostat kanseri ortaya çıkar. Genç erkeklerde ceviz büyüklüğünde bulunan bu salgı bezi, ileri yaşlardaki erkeklerde büyüyebilmektedir. Erken dönemde tanısı konmaz ise bu problem en fazla lenf düğümlerini ve kemikleri etkiler. Tedavi edilmediği sürece akciğer, karaciğer ve diğer organlara da zamanla yayılabilir. 70 yaş üzerindeki erkeklerin %50'sinde, 70 yaş üzeri erkeklerin ise hemen hemen hepsinde bu rahatsızlığa rastlanılır. Dünya üzerinde ise her 6 kişiden biri bu problemi yaşamaktadır.
Erkeklerde prostat kanseri %10 oranında ölüme neden olmaktadır.
Erkeklerde prostat nedenleri
Henüz kesin bir nedeni bulunmayan bu problemin genetik yatkınlık ve çevresel koşulların bu hastalığa neden olduğu tahmin edilmektedir. Problemin oluşmasına neden olan diğer risk faktörleri şunlardır:
- Yaşın ilerlemesi
- Ailede herhangi bir yakında prostat kanseri olması
- Yağlı besinlerin aşırı tüketimi
- Ayakta idrar boşaltımı
- Sigara ve alkol kullanımı,
- A ve D vitaminleri eksikliği
- Yaşlanınca hormonların etkisinin azalması
- Irk (Bu konuda yapılan araştırmalar sonucu afroamerikan denilen ırkın bu hastalığa daha yakın olduğu tespit edilmiştir.
Erkeklerde prostat belirtileri- Sık sık idrara çıkma
- İdrar akımının güçsüzleşmesi
- Kesik kesik idrar yapılması
- İdrarda kan görülmesi
- Kilo kaybı
- İdrar torbası enfeksiyonu
Bu belirtiler çok hızlı bir şekilde yayılacağı gibi 10-15 sene içinde de görülebilir. Erkeklerde prostat kanserinin belirtiler tedavi edilmez ise kısa zamanda kemiklere yayılarak bütün vücudu sarabilir.
Erkeklerde prostat tanısı
İlk olarak rahatsızlığını anlayan hasta bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. İlk olarak hastanın aile ve yaşam öyküsü dinlenir. Daha sonra ise prostat bezi elle muayene edilir. Kan ve idrar testleri, prostat biyopsisi, kemik taraması ve bilgisayarlı tomografi de erkeklerde prostat kanserinin teşhisi için kullanılan diğer yöntemlerdir.
Erkeklerde prostat tedavisi
Bu hastalığın tedavisi kanserin yerleşim yerine ve kanserin gelişim evresine göre değişmektedir. Hastalığın tedavisi için ışın ve cerrahi tedavileri kullanılır. Ameliyat ile kanserli prostat çıkarılır ve idrar torbası ile idrar kanalı birbirine bağlanır. Ayrıca tedavi için radyoterapi ve krioterapi gibi yöntemler de kullanılmaktadır.
Erkeklerde prostat ameliyatı ve komplikasyonları
- Ameliyattan sonra ilk bir ay içinde hasta idrarını tutmakta zorlanır. Hastanın idrarını kaçırmasını önlemek için ameliyat sonrasında sonda takılır.
- Ayrıca tedaviden sonra ani kalkma veya ağır bir yük taşıma gibi eylemlerde hasta idrar kaçırabilir. Bunu önlemek için hastanın kegel egzersizlerini yapması gerekir.
- Ameliyat sonrası bazı hastalarda ereksiyon ve sertleşme problemleri görülebilir.
- Kanser vücudun bazı bölgelerine yayılmışsa hastalık önlenebilir ancak tam olarak ortadan kaldırılamaz.
- Testosteron hormonu azaltılırsa kanserin yayılma riski de azalır. Bu nedenle testosteronları azaltmak için hormon tedavisi yapılabilir veya testislerin alınması gerekebilir.