Benign prostat hiperplazisi, prostat erkeklerde iki dönem halinde gelişim ve büyüme gösterir. Erken ergenlik dönemindeki ilk gelişimde prostat bezinde 2 kat büyüme olur. Bundan sonraki gelişim 25 yaşlarında olur. Daha sonradan aradan uzun yıllar geçince bening prostat hiperplazisi denilen iyi huylu prostat büyümesi olur. Prostat erkeklerde yaşamları boyunca büyür. Böyle büyümenin herhangi bir sıkıntı vermesi söz konusu değildir. Erkeklerde 40 yaşından önceki prostat büyümesi nadir olarak sorun yaşanmasına neden olur. Ancak altmışlı yaşlardaki prostat büyümesinin yarısından fazlası, yetmişli yaşlardaki büyümede %90'lara varan oranda erkeğin yaşam kalitesini düşüren etki yapar.
Prostat bezi büyümesi bezin idrar kanalını sarması nedeniyle baskıya neden olur. İdrar kanalı tıkandığı takdirde kişi idrarını rahat bir şekilde dışarıya atamaz. Zamanla mesane kasındaki zorlanma yüzünden kalınlaşmaya başlar ve hassaslaşır. En küçük bir uyaran karşısında aşırı tepki vermeye başlar. Mesanede biriken idrar miktarı az bile olsa, hemen işeme ihtiyacı duyar. Mesane kasının yorulması nedeniyle, güçsüzlük baş gösterir. İdrarda tamamen boşaltılamadığından, idrar kesesine devamlı idrar olur. Prostat bezindeki büyümede kişilerin işeme ve cinsel fonksiyonlarında sorunlar olduğu için, hemen doktora gitme ihtiyacı duyarlar. Günümüzde insanların yaşam süresi giderek uzadığı için, benign prostat hiperplazisi toplumda daha sık görülmeye başlamıştır.
Benign prostat hiperplazisi sebepleri nedenleri
Prostat büyümesinin böyle olmasının nedeni hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Çünkü bu konuda risk faktörleri çok net değildir. Bu konuda en doğru kabul edilen etken erkeklerde ileri yaşlarda prostat büyümesinin oluştuğudur. Ergenlik döneminden önce testisleri alınmış olan erkeklerde benign prostat hiperplazisi olmaz. Bu etkenler nedeniyle uzmanlar yaşla ve testislerle alakalı etkenlerin rahatsızlığın oluşmasına etkili olduğunu kabul ederler.
Erkeklerde yaşamları süresince testisler erkeklik hormonu olan testosteron üretir. Vücutlarında az miktarda olsa, kadınlı hormonu olan östrojen de olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta testosteron hormonu aktifliğini kaybederken, östrojen hormonu seviyesinde yükselme olur. Araştırmacıların yaptığı hayvan deneylerinde ileri yaşlarda prostat içindeki östrojen hormonunun hücre gelişiminde etkili olduğu belirlenmiştir. Bunun gibi etkenler nedeniyle prostat büyümesi için ortaya atılan bazı teoriler vardır.
Benign prostat hiperplazisi hangi belirtileri verir?
Bu problem kişinin yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyecek kadar gece idrara çıkmaya neden olur. Bu yüzden uyku düzeni bozulur, gündüzleri de sıkça idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkar. Bu sebeple uykusuz kalma, yorgun olma, bulunduğu ortamlarda tuvalet arama gibi sorunlar yaşanır. İdrar çıkışı sırasında bekleme, idrar yapma hızının azalması, idrar yaparken zorlanma, idrarın damlama şeklinde gelmesi sonuçları yaşanır. İdrar çıkış olsa bile, idrar kesesi tam boşalamaz. Prostat büyümesinde genellikle iyi huylu tümör meydana gelir. Hastaların çoğunluğu doktora idrar sorunları nedeniyle gider. İdrar yapma sorunlarının yansıması günlük yaşamı olumsuz etkiler. Bunun dışında hastalarda ciddi sağlık problemleri genellikle oluşmaz. Şikayetlerde hafiften şiddetliye kadar farklı etkilerde olabilir. Tedavi hastanın yakınmalarına göre belirlenir.
Benign prostat hiperplazisi nasıl tedavi edilir?
Bu rahatsızlığın tedavisinde ilk olarak medikal tedavi seçenekleri tercih edilir. Bunlardan istendiği gibi netice alınamadığı takdirde, başka tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisi sayesinde prostattaki kasların gevşemesi sağlanır. İdrar akımının rahat yapılabilmesi için bazı ilaçlardan faydalanılır. İlaçlar aynı zamanda prostatın küçülmesinde de etkili olur. Medikal tedaviden sonra gerekirse girişimsel tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bunlar arasında lazer enükleasyon, lazer vaporizasyon, transüretral rezeksiyon gibi yöntemler vardır.