Prostat Hipertrofisi, Prostat, erkeklerde prostat bezinin büyümesi ve idrar yollarını sıkıştırması olarak ortaya çıkar. Bu iyi huylu kanser olmayan bir büyümedir. Bu sorun özellikle 30 yaşından sonra etkili olmaya başlar, 60 yaşını aşmış erkeklerin yarısından fazlasında görülür. Bu sebepten dolayı yaşlı erkeklerin problemi olarak kabul edilir. Erkeklerde üriner sistemin çok önemli bir bölümü olan prostat bezinin yaşla birlikte büyüme sürecine girmesi olağan bir durumdur. İnsan vücudunda böbreklerin süzdüğü idrar mesanede toplanır. İdrar yapma sırasında mesane kasılır, idrarın dışarı atılması için, idrar kanalı yardımıyla penis ucuna kadar götürülür. Buradan idrarın dışarı atılması sağlanır. Bu şekilde idrarın dışarıya doğru ilerlediği yol prostat bezinin içinden geçer. Şayet prostat bezi büyüme gösterdiyse, idrar yolunu sıkıştırabilir hatta tıkanmasına sebep olabilir. Bu şekilde kişilerde idrarla ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sebeple erkekler ileri yaşlarda genellikle idrar problemleri nedeni ile doktora giderler. Bunun gerçek nedeni yapılan muayeneden sonra ortaya çıkar.
Prostat hipertrofisi Belirtileri nelerdir?
Bu problem ortaya çıktığında, kişilerde idrar yollarının tıkanmasına bağlı şikayetler meydana gelir. Bunlar arasında; İdrar yaptıktan sonra, hastanın mesanenin tam olarak boşalmadığı hissine kapılması, İdrara yapmaya çok sık gitme, genellikle geceleri idrara çıkma, idrar yaparken kesintili şekilde ve ıkınarak yapmak, idrarın akış gücündeki zayıflama olarak sıralanabilir.
Prostat hipertrofisi kanser midir? Bu rahatsızlık ile prostat kanseri aynı rahatsızlık değildir. Bunların tedavileri bile farklı şekildedir. Bu nedenle her ikisine de doğru teşhis konulmalı ve birbirinden ayırt edilmelidir. Hastalara rektal kontrol ve kanda PSA değeri ölçümü yapılmalıdır. Prostat Hipertrofisi
Prostat büyümesi neden olur mu? Prostat bezinin niçin büyüme gösterdiği hakkında kesinleşmiş bilgiler bulunmamaktadır. Ama uzmanlar bunun yaşın ilerlemesi sonucu ve erkeklerde olan hormonlardan kaynaklandığını düşünürler. Bu sorunun kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Çünkü tedavisi yapılmaz ise ya da geciktirilirse idrar yolu enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve mesane taşlarının meydana gelmesi gibi sorunlara neden olabilir.
Prostat hipertrofisi Tedavisi nasıl yapılır?
Bu hastalığın tedavisi her hasta için farklı uygulamaları gerektirir. Bazı hastalarda sadece izleme yeterli olurken, bazılarında ilaç tedavisi veya cerrahi tedaviye başvurulabilir. Buna prostatın büyüme hızına, hastaya verdiği rahatsızlığa bağlı olarak karar verilir. Cerrahi tedavide en çok uygulanan yöntem TURP denilen transüretal prostektomi yöntemidir. Bu anestezi altında hastanın üretrasından içeri girilerek, prostat bezinin sebep olduğu tıkanıklık giderilir. Bu tekniğin dışında açık ameliyat ya da lazer tedavisi yapılabilir. İlaçla yapılan tedavilerde ise, hormonları etkileyen ilaçlar verilir. Bunlar nadiren de olsa hastalarda baş ağrısına ve tansiyon düşüklüğüne meydan verebilir. Bu konu hakkındaki en doğru kararı ürolog verecektir.